Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nemam slobodnog vremena tijekom promjene smjena

Ako je rad organiziran u smjenama koje uključuju i noćni rad, tada se mora osigurati izmjena smjena tako da radnik u noćnoj smjeni radi uzastopce najduže jedan tjedan.

Nemam slobodnog vremena tijekom promjene smjena

Pitanje:

U jednoj privatnoj firmi radim u komadu 6 prvih smjena, 6 drugih smjena te 6 noćnih smjena bez slobodnog dana. Kada se požalim poslodavcu da nemam slobodnog vremena, njegov odgovor je da sam slobodan na prijelazu smjena iz druge u noćnu 24 h. Je li takav način rada ispravan po zakonu? 

Odgovor:

Sukladno odredbama članka 50. Zakona o radu, rad u smjenama je organizacija rada kod poslodavca prema kojoj dolazi do izmjene radnika na istom radnom mjestu i mjestu rada u skladu s rasporedom radnog vremena, koji može biti prekinut ili neprekinut, uključujući izmjenu smjena. Smjenski radnik je radnik koji, kod poslodavca kod kojeg je rad organiziran u smjenama, tijekom jednog tjedna ili jednog mjeseca na temelju rasporeda radnog vremena, posao obavlja u različitim smjenama. Ako je rad organiziran u smjenama koje uključuju i noćni rad, tada se mora osigurati izmjena smjena tako da radnik u noćnoj smjeni radi uzastopce najduže jedan tjedan.

Sukladno članku 54. Zakona o radu, radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se pribraja dnevni odmor u trajanju od 12 sati u vremenskom razdoblju od 24 sata. Pravilo je da se tjedni odmor koristi nedjeljom, te u dan koji nedjelji prethodi, odnosno iza nje slijedi. Ako radnik ne može tako iskoristiti tjedni odmor, mora mu se za svaki radni tjedan osigurati korištenje odmora u razdoblju određenom kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu, koje ne može biti duže od dva tjedna.

Međutim, iznimno od korištenja tjednog odmora u trajanju od 24 sata, radnicima koji zbog obavljanja posla u različitim smjenama ne mogu iskoristiti takav tjedni odmor zbog objektivno nužnih tehničkih razloga ili zbog organizacije rada, pravo na tjedni odmor može biti određeno u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, uz koji se ne pribraja dnevni odmor u trajanju od 12 sati u vremenskom razdoblju od 24 sata.

Dakle, važno je da dodatno konzultirate kolektivni ugovor, sporazum sklopljen između radničkog vijeća i poslodavca (ako isti postoje) ili svoj ugovor o radu, a kako bi vidjeli da li takvi akti ili ugovori reguliraju tjedni odmor drugačije. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.