Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslodavac mijenja zaposlenike svaka 2-3 mjeseca

U ugovoru o radu piše da radim 40 sati tjedno i imam slobodnu svaku nedjelju a ja sam od prvog dana radila svaki dan i nedjeljama 9 sati dnevno. Noćni rad nije plaćen, niti rad nedjeljom. Plaća mi je 100 kn po danu (slobodni dani, bolovanja itd. nisu plaćena).

Poslodavac mijenja zaposlenike svaka 2-3 mjeseca

Pitanje:

Vezano za poslodavca kod kojega trenutno radim. Naime, radim u kiosku skoro dva mjeseca a potpisani Ugovor o radu dobila sam tek prije par dana iako sam ga potpisala prije više od mjesec dana. Nisam ga dobivala tako dugo iako sam ga puno puta tražila jer je svaki puta zaboravio donijeti mi Ugovor kada donese robu u kiosk.

Poslodavac kod kojega radim stalno mijenja zaposlene gotovo svakih 2-3 mjeseca i kada sam došla raditi u taj kiosk svi susjedi su mi rekli da nije normalan i da iskorištava zaposlene i jako je bezobrazan i neugodan čak i preko mjere ljudskosti. To sam na žalost i sama iskusila.
Kada sam došla, uredno je uzeo moju radnu knjižicu i nije me prijavio točno od dana kada sam počela raditi nego par dana kasnije. Prijavu sam dobila nakon par dana a potpisani ugovor o radu koji mi je donio njegov dostavljač samo da potpišem (a kopiju ugovora ću dobiti kasnije od gazde) mi je dao prije tek par dana iako sam ga tražila par puta puno ranije.
U ugovoru o radu piše da radim  40 sati tjedno i imam slobodnu svaku nedjelju a ja sam od prvog dana radila svaki dan i nedjeljama 9 sati dnevno. Noćni rad nije plaćen, niti rad nedjeljom. Plaća mi je na dnevnoj bazi 100kn po danu (slobodni dani, bolovanja itd. nisu plaćena)

Svi koji su radili kod tog poslodavca su rekli da nakon nekog vremena odjavi zaposlene i radiš mu na crno da niti ne znaš kako ne bi plaćao poreze doprinose i bolovanje. To sam i sama iskusila, jer sam ga nakon skoro 2 mjeseca koliko radim dan i noć (znači 9,5 sati dnevno) zamolila da mi nije dobro i da li mogu uzeti slijedeći dan slobodan. Nije mi dao nego mi je prijetio sa pričama da ima on ljudi koji čekaju na posao kod njega (time mi je dao do znanja ako ću htjeti slobodan dan da mogu računati na otkaz). Meni je taj dan bilo jako loše ali sam ipak odradila i slijedeći dan zamolila kolegicu da odradi moju smjenu, Znači kolegica je radila cijeli dan od 6h ujutro do 12h navečer.

Nakon toga on me nazvao i rekao da si sad mogu uzeti dva dana slobodna i da od sutra ne radim, iako slobodne dane tražila nisam. Znači poslao me na prisilan odmor dva dana i kolegica mi njegovom naredbom uzela ključ. Danas sam išla po svoj ključ u kiosk jer sutra ujutro trebam raditi međutim on je našao meni zamjenu (neku novu djelatnicu i nije me obavijestio da niti sutra ne trebam doći raditi). Nazvala sam ga i rekao mi je da mi i sutra daje slobodan dan te da ćemo se sutra čuti jer on nema vremena sada pričati. Čovjek je jako neugodan i nisam mogla s njime normalno dogovoriti i pitati ga sta to znači otkaz ili što jer mi je poklopio slušalicu. Moj ugovor o radu traje do 31.03.2013 godine a ja sada ne znam dali mi je dao otkaz ili će izmisliti ako ga tužim da nisam ja htjela doći na posao. Molim Vas da me pravno savjetujete što da činim i kome da se obratim jer jednostavno taj gospodin vlasnik više tobacca na području grada Zagreba izrabljuje ljude i daje otkaze kada poželi i sada me je strah da mi ne isplati i to što sam radila cijeli 2 mjesec i pola trećeg.

Odgovor:

Iz Vašeg upita može se razaznati kako ste sklopili ugovor o radu na određeno vrijeme, koji istječe 31.3.2013. godine. Za vrijeme rada radili ste prekovremeno, noću i neradnim danima, što Vam nije plaćeno povećanom plaćom. Poslodavac Vam nije uručio primjerke prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Poslodavac Vam također ne isplaćuje naknadu u slučaju izostanka s rada zbog bolovanja te Vam također ne dopušta korištenje godišnjeg odmora, a također strahujete da Vam poslodavac izvanredno ne otkaže ugovor o radu zato što niste došli raditi.

Navedeno ponašanje poslodavca predstavlja kršenje odredbi Zakona o radu, što predstavlja razne prekršaje sukladno istom Zakonu a koji su novčano kažnjivi. Kontrolu počinjenih prekršaja poslodavac obavlja nadležni Državni inspektorat, a svoju prijavu možete uputiti istom inspektoratu putem web stranice www.inspektorat.hr ili na broj telefona 01/650-3014, ako ste na području Grada Zagreba. S obzirom da Vam je poslodavac usmeno poručio da ne morate dolaziti na posao 2 radna dana, preporučujem Vam da mu uputite e-mail ili pisani dopis u kojem ćete navesti kako Vam je poslodavac u određenom telefonskom razgovoru poručio da ne morate dolaziti, kao i da Vam kolegica nije predala ključ kioska.

Međutim, s obzirom da Državni inspektorat, kao niti prekršajni sud ne rješavaju Vaša eventualna novčana ili druga materijalna potraživanja prema poslodavcu, svakako bih Vam preporučio da se posavjetujete s predstavnikom sindikata (ako ste član sindikata ili ako kod Vašeg poslodavca djeluje sindikat) ili odvjetnikom, a kako bi maksimalno zaštitili svoja prava. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.