Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U ‘minusu’ gotovo 50% Hrvata

Najava ministra financija o ‘rezanju’ minusa građana na iznos jedne mjesečne plaće uzburkala je banke, ali i javnost koju brine kako će taj dug podmiriti. Stoga je portal MojPosao, u anketi provedenoj na više od 1.100 ispitanika, istražio na koji način građani podmiruju svakodnevne troškove kućanstva.

U ‘minusu’ gotovo 50% Hrvata

Najviše ispitanika (47%) troškove podmiruje plaćom i zaduženjem (minusom) na računu. Ispitanici uglavnom komentiraju kako je to posljedica toga što ‘sve poskupljuje, a plaće se smanjuju’. “Plaća mi nije dovoljna za sve životne troškove pa sam u dopuštenom minusu”, kaže jedan od ispitanika.

Ispitanici koji su posegnuli u ‘minus’ učinili su to i ‘radi kašnjenja plaće’ ili im se ‘u dvije godine plaća jako smanjila’.  Jedan ispitanik pak priznaje da ga je u ‘minus’ doveo ‘život iznad vlastitih mogućnosti’, a drugi  ‘uđe u mali minus svaki mjesec’. “Katastrofa, svi smo se prezadužili”, zaključuje jedan od ispitanika. 

Svakodnevne troškove plaćom u potpunosti podmiruje 32% ispitanika. Uglavnom su to građani koji nemaju kreditnih obaveza te oni koji ističu da su se odrekli svakog luksuza. 

“Živim s onoliko koliko imam. Ne žudim za nepotrebnim stvarima i ne želim da banke zarađuju na meni”, kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje da živi od plaće ‘uz puno, puno odricanja’. 

Jedan od ispitanika koji sve obveze podmiruje plaćom dodaje: “I još uštedim 200 kn mjesečno! Koji sretnik, ha?” 

Novac za podmirenje svakodnevnih troškova posuđuje 17% ispitanika. Riječ je uglavnom o nezaposlenim ispitanicima. “Posuđujem od rođaka, prijatelja… polako me već svi izbjegavaju, a ja ne znam kad i kako ću to vratiti”, priznaje jedan od ispitanika. 

Plaćom i gotovinskim kreditima troškove podmiruje 4% ispitanika. “

Igor Žonja, Izvršni direktor tvrtke Tau on-line koja upravlja portalom MojPosao komentirao je rezultate ankete: „Bilo bi idealno da tržište funkcionira tako da nisu potrebne dodatne mjere. Ali, s obzirom na situaciju, promjene su ipak potrebne. Većina onih koji su u najlošijoj poziciji, nažalost, nije razumjela da su namjere Ministarstva financija bile pozitivne, odnosno da su prekoračenja po tekućem računu vrlo skupa, te da bi bilo dobro da reprogramiraju svoje dugove, a u 'dodatno kupljenom vremenu' pokušaju ostvariti dodatne prihode odnosno promijeniti način trošenja. Vjerujem da i banke još imaju prostora za smanjenje kamatnih stopa koje su značajno više nego u nekim drugim europskim zemljama, iako treba napomenuti da je cijena novca za naše banke viša te da su rizici povrata drugačiji.“

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.