Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izračun staža kod pripajanja poduzeća

Kada se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenese poduzeće ili dio poduzeća (pogon), na novog poslodavca prenose se i svi ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koje je predmet prenošenja.

Izračun staža kod pripajanja poduzeća

Pitanje:

 

Radila sam u Varaždinskoj banci od 1989-2004. godine, a nakon toga sam ostala na istom radnom mjestu u Zagrebačkoj banci, koja je pravni slijednik Varaždinske banke. Da li mi se kod otkaza (zbog otkaznog roka), računa ukupan staž ili samo staž u Zagrebačkoj banci?

 

Odgovor:

 

Sukladno odredbama članka 136. Zakona o radu koji je bio na snazi u vrijeme kada je Varaždinska banka d.d. pripojena Zagrebačkoj banci d.d., kada se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenese poduzeće ili dio poduzeća (pogon), na novog poslodavca prenose se i svi ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koje je predmet prenošenja.

Dakle, pripajanjem Varaždinske banke d.d. Zagrebačkoj banci d.d., prenijeli su se i svi ugovori o radu radnika zaposlenih u Varaždinskoj banci d.d. Radnik čiji je ugovor o radu prenesen na taj način zadržava u svezi s otkazom, otkaznim rokovima, otpremninom i drugim pitanjima iz radnog odnosa sva prava koja je stekao do dana prijenosa ugovora o radu, a poslodavac na kojeg se prenose ugovori o radu preuzima s danom prenošenja, u neizmijenjenom obliku i opsegu, sva prava i obveze iz prenesenog ugovora o radu.

Dakle, u Vašem slučaju bi poslodavac trebao računati ukupan radni staž koji ste ostvarili i kod Varaždinske banke d.d. i kod Zagrebačke banke d.d., te bi se sukladno tome u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu trebala obračunati otpremnina kao i trajanje otkaznog roka. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.