Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ne zbrajaju se iznosi otpremnine za rad kod različitih poslodavaca

Iznos otpremnine te trajanje otkaznog roka sukladno Zakonu o radu se računa uvijek temeljem radnog odnosa kod jednog pravnog subjekta, odnosno oni se ne zbrajaju osim ako tako nešto nije ugovoreno ugovorom o radu.

Ne zbrajaju se iznosi otpremnine za rad kod različitih poslodavaca

Pitanje:

 

Zaposlio sam se 1998. godine. 2005. godine na zamolbu vlastite firme i vodećih ljudi prelazim u drugu / sestrinsku firmu ( koja je imala urede u istoj zgradi kako u Zagrebu tako i u Osijeku)

Rekli su mi da neću sada dobiti otpremninu za 7 godina jer će mi se gledati ukupan staž u " grupaciji" ako budem odlazio nisam potpisao sa " prvom " firmom nikakav sporazumni raskid ugovora o radu.

Potpisujem ugovor o radu sa " novom " firmom, normalno u dobroj vjeri, nisam ništa ni čitao jer sam slušao sto mi usmeno pričaju. U 9. mjesecu 2006. godine potpisujem sporazumni raskid ugovora i prelazim u "prvu" firmu na iste poslove. 2008. godine dobivam isplatu jubilarne nagrade za 10 godine rada ( kažu, priznaju mi ukupan rad u grupaciji).

Sada 2013. godine dobivam otkaz ( poslovno uvjetovani) i ne priznaju mi kontinuitet rada, znači za punih 14 godina već samo staž od 2006.godine do danas što znači da imam kraći otkazni rok i izračun otpremnine.

 

Odgovor:

Duljina trajanja otkaznog roka kod otkazivanja ugovora o radu, kao i iznos otpremnine, se računaju sukladno odredbama ugovorenim ugovorom o radu, odredbama pravilnika o radu ili kolektivnog ugovora (ako postoji) te odredbama Zakona o radu, koje zakonske odredbe predstavljaju zagarantirani „minimum“ (osim u iznimnim slučajevima).

Iz Vašeg pitanja vidljivo je da ste sklapali ugovore o radu s različitim pravnim subjektima, pri čemu Vam se radni staž računao ispočetka svaki put kada ste sklopili ugovor o radu s novim pravnim subjektom.

Iznos otpremnine te trajanja otkaznog roka sukladno Zakonu o radu se računa uvijek temeljem radnog odnosa kod jednog pravnog subjekta, ne zbrajajući više njih, osim ako tako nešto nije ugovoreno ugovorom o radu, i to bez obzira da li se radi o istim vlasnicima pravnih subjekata, sestrinskim pravnim subjektima i sl.

Međutim, ako su Vam 2005.g. prilikom sklapanja novog ugovora o radu određene nadležne osobe starog/novog poslodavca rekli da će Vam se računati cjelokupni radni staž ostvaren kod svih pravnih subjekata grupe, te ako Vam je isplaćena jubilarna nagrada za 10 godina rada, te ako takve tvrdnje možete dokazati, preporučujem da se posavjetujete sa sindikalnim povjerenikom (ako isti postoji kod Vašeg poslodavca) ili s odvjetnikom, koji Vas mogu savjetovati da li te kako da eventualno ostvarite svoja prava nakon što se dobije bolji uvid u dokumentaciju s kojom eventualno raspolažete. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.