Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Umanjite stres uz osam jednostavnih koraka

Život postaje sretniji ili kaotičan u trenutku kada vi to odlučite

Umanjite stres uz osam jednostavnih koraka

Stres je normalna reakcija organizma, no ponekad nas može posve obuzeti, čak do te mjere da ne možemo normalno funkcionirati. Privatne obveze, ubrzani način života, zatrpanost poslom - samo su neki od razloga zbog koji nam organizam, ponekad, kaže: "Stop". Nije se lako boriti protiv stresa, ali nije niti nemoguće. Kako bi vam dan prošao sa što manje stresa, pokušajte usvojiti barem jedan od sljedećih savjeta: 

Morate znati što želite postići i zašto

Nedostatak usmjerenja stvara stres, a ne nedostatak vremena. Svi imaju na raspolaganju 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. 

Kad god želite nešto postići, koncentrirajte se samo na to i zanemarite ostalo. Morate biti sigurni da točno znate definirati što želite postići i zbog čega. Nitko ne može doći do cilja ako ne zna što je cilj. 

Potrošite manje energije koncentrirajući se na ono što je bitno

Suština osobne produktivnosti leži u činjenici da najprije radite stvari koje su važne, a ne one koji su hitne. Drugim riječima, presložite prioritete. Koncentrirajte se na bitno, a ostalo zanemarite. 

Razmišljajte o napretku, ne o perfekciji 

Ne brinite o tome da sve mora biti savršeno jer nećete ništa postići. Umjesto toga, usredotočite se na napredak koji ste napravili danas u odnosu na jučer i koji ćete ostvariti sutra. 

Napredak nije nemoguć. Svaki korak osobnog razvoja traži odricanje i rad te pokazuje napredak kojem treba odati priznanje. Znate i sami da nećete postići savršenstvo, ali činjenica da se malim koracima uspinjete prema svom cilju ionako je važnija od toga.

Očistite srce i misli

Svakoga dana netko vas uvrijedi, povrijedi, zaboravi, odbije. Ali ako odlučite očistiti misli i osjećaje od tih dnevnih udaraca, jačate svoju volju i karakter. Gledajte svaki novi dan započeti 'očišćeni' od negativnih sitnica koje su vas pogodile prethodnoga dana. Naučite ignorirati, a pogotovo opraštati. Nemojte teret onoga 'jučer' nositi u svoju sadašnjost niti na takvim temeljima planirati budućnost. Ne dozvolite da bilo što poljulja vaš unutarnji mir. 

Očekujte stres, prihvatite ga i zatim "otpustite"

Najvažnija putovanja, koja vode do najljepših mjesta, obično su izazovna i do njih uvijek dolazimo težim putem. 
Stres u malim dozama može biti stimulativan. Koliko ste puta čuli da ljudi govore kako 'lakše rade pod pritiskom rokova'? Odvojite 'produktivan' stresa od onog koji je destruktivan. Produktivan stres tjera vas da nešto bitno obavite sada, bez odgađanja. Nemojte ga ignorirati pod svaku cijenu. 

Pazite na svoje tijelo

Vježbajte, idite u šetnju, krećite se što više možete. Pazite na prehranu. Ako se osjećate loše, a zatim to upotpunjavate nezdravom prehranom i pasivnošću, počet ćete se vrtjeti u začaranom krugu.

Svakog dana učinite nešto lijepo za sebe

Sami sebi morate biti prioritet. Nema osobe koja zaslužuje veću pažnju i ljubaznost od vas. Kada volite sebe, sve drugo dolazi na mjesto. 

Nemojte komplicirati 

Koliko god pokušavate biti organizirani i disciplinirani, uvijek si ostavite prostora za fleksibilnost i istraživanje novih mogućnosti, novih izvora sreće. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.