Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Danas je Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Procjenjuje se da diljem svijeta radi oko 211 milijuna djece između 5 i 14 godina (ILO, 2012.).

Danas je Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Svjetski dan borbe protiv izrabljivanja dječjeg rada, kao i obljetnica Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 182 - Konvencije o najgorim oblicima iskorištavanja dječjeg rada, a koju je 2001. godine potvrdio i Hrvatski sabor, obilježavaju se 12. lipnja. 

Milijuni djevojčica i dječaka u cijelom svijetu zaposleni su, a više od polovice te djece izloženo je najgorim oblicima dječjeg rada, kao što su rad u opasnim okruženjima, ropstvo ili drugi oblici prislinog rada, nezakonite aktivnosti, kao i sudjelovanje u oružanim sukobima. Toj djeci je uskraćeno adekvatno obrazovanje, zdravlje, slobodno vrijeme, uz kršenje njihovih temeljnih prava i sloboda. 

Smatra se da su djeca na prisilnom radu kada su premladi za rad i premladi da donesu odluku o zapošljavanju. Djeca na prisilnom radu nemaju temeljna ljudska prava kao što su sloboda kretanja i izražavanja, fizički i psihički su zlostavljana, zaustavlja im se rast, emotivno su traumatizirana i u izolaciji te ne mogu otići/pobjeći iz takve situacije.

Rade bez plaće ili uz minimalnu plaću i bez kontrole financija. Rade iznad svojih fizičkih mogućnosti i ozbiljno uništavaju svoje zdravlje, sigurnost i razvoj.
  
Konvencija o najgorim oblicima iskorištavanja dječjeg rada obvezuje članice da, uzimajući u obzir važnost obrazovanja u ukidanju dječjeg rada, poduzimaju djelotvorne i vremenski određene mjere kako bi:

  • spriječila angažiranje djece na najgorim oblicima dječjeg rada;
  • osigurala potrebnu i primjerenu izravnu pomoć za udaljavanje djece s najgorih oblika dječjeg rada i njihovu rehabilitaciju i integraciju u društvo;
  • osigurala pristup besplatnom osnovnom obrazovanju te, gdje god je to moguće i primjereno, i profesionalnu izobrazbu svoj djeci udaljenoj s najgorih oblika dječjeg rada;
  • identificirala posebno ugroženu djecu i stupila u izravan kontakt s njima;
  • uzela u obzir posebne okolnosti u kojima se nalaze djevojčice.

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježen je prvi puta 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanje djece tražeći potporu pojedinih vlada, socijalnih partnera, civilnog društva, kao i medija u kampanji protiv svakog oblika izrabljivanja djece. 

Izvor: Centar za socijalnu skrb Županja 
         Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.