Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz ugovora o radu u slučaju neisplate plaće

U slučaju da vam poslodavac ne isplaćuje plaće, ili ne uplaćuje doprinose na plaću tada možete izvanredno otkazati ugovor o radu s obrazloženjem da ga otkazujete zbog neisplate plaća ili zbog ne uplaćivanja doprinosa na plaću što predstavlja tešku povredu obveze iz radnog odnosa od strane poslodavca.

Otkaz ugovora o radu u slučaju neisplate plaće

Pitanje;

Počela sam raditi 6.5.2013. potpisujući ugovor na neodređeno s probnim rokom od dva mjeseca. U ugovoru stoji kako mi je otkazni rok 15 dana, ali, u ugovoru stoji i kako plaća mora biti isplaćena NAJKASNIJE do 15. u mjesecu. Kako radnici koji su počeli raditi prije mene nisu dobili plaću unazad 4 mjeseca, te poslodavac ne uplaćuje niti doprinose, sigurna sam da niti ja neću dobiti istu. Ono što me zanima jest, smijem li dati otkaz na temelju neisplaćene plaće, bez odrađivanja otkaznog roka? Ili isti moram odraditi? Ako se poslodavac ne pridržava ugovora, moram li ja?

Odgovor;

Radnik može redovito ili izvanredno otkazati svoj ugovor o radu. U slučaju redovitog otkaza, radnik je dužan raditi i za vrijeme otkaznog roka, koji može biti u trajanju ugovorenom ugovorom o radu ili određen temeljem Zakona o radu, Kolektivnog ugovora i sl.

Međutim, radnik ima opravdani razlog otkazati ugovor o radu, bez primjene ugovorenog ili zakonskog otkazno roka tj. može izvanredno otkazati ugovor o radu, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. Posebno je važno napomenuti da  se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Dakle, u slučaju da Vam poslodavac ne isplaćuje plaće, ili ne uplaćuje doprinose na plaću tada možete izvanredno otkazati ugovor o radu s obrazloženjem da ga otkazujete zbog neisplate plaća ili zbog ne uplaćivanja doprinosa na plaću što predstavlja tešku povredu obveze iz radnog odnosa od strane poslodavca.

U tom slučaju ne morate odraditi otkazni rok već možete odmah idući dan prestati raditi jer je ugovor o radu prestao izvanrednim otkazom. Sve obveze koje je poslodavac dužan ispuniti do dana izvanrednog otkaza i dalje ostaju na snazi (npr. plaća do dana otkazivanja), tako da iste i dalje možete potraživati od poslodavca, ako je potrebno i sudskim putem. Također možete potraživati i isplatu naknade za neiskorištene dane godišnjeg odmora koje ste ostvarili od dana zaposlenja (tj. 6.5.2013.g.) do dana izvanrednog otkaza.

Nadalje, sukladno odredbama Zakona o radu, u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu, imate pravo od poslodavca (tj. strane koja je kriva za otkaz) tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.