Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Otkazivanje ugovora o radu

Radnik može redovito otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni rok, ne navodeći za to razlog. Poslodavac je dužan poštovati redoviti otkaz ugovora o radu radnika, te ne može tužiti radnika za nedopuštenost takvog otkaza, odbijati prihvaćanje otkaza ili odbiti vratiti dokumente radnika radniku.

Pravnik odgovara: Otkazivanje ugovora o radu

Pitanje:

Zbog loših uvjeta rada na sadašnjem radnom mjestu pronašao sam novi posao, međutim moj sadašnji poslodavac ne želi ni čuti o mom odlasku iz njegove firme. Ja sam mu nudio da napravimo sporazumni raskid ugovora na što on uopće ne želi pristati. Tada sam ja sastavio redovni raskid ugovora o radu u kojem sam naveo da raskidam ugovor o radu na neodređeno vrijeme koji je sklopljen datuma koji je naveden na ugovoru i da taj ugovor raskidam 01. 06. te da sam spreman odraditi otkazni rok od 30 dana jer je toliko navedeno u ugovoru o radu i da mi je 30. 06. zadnji radni dan. Ugovor sam napisao u dva primjerka i jedan dao poslodavcu. Moje pitanje je: Što ako on i nakon tog datuma meni neće htjeti dati odjavu i radnu knjižicu, a ja bi od 01. 07. trebao početi raditi u novoj firmi na novom radnom mjestu?

Odgovor:

Sukladno članku 107., stavak 6. Zakona o radu, radnik može redovito otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni rok, ne navodeći za to razlog. Stoga je poslodavac dužan poštovati redoviti otkaz ugovora o radu radnika, te ne može tužiti radnika za nedopuštenost takvog otkaza, odbijati prihvaćanje otkaza ili odbiti vratiti dokumente radnika radniku. Važno je napomenuti da otkaz uvijek mora imati pisani oblik.

Nadalje, poslodavac je u roku od 15 dana od dana prestanka radnog odnosa (tj. isteka otkaznog roka) radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa. U takvoj potvrdi poslodavac ne smije naznačiti ništa što bi radniku otežalo sklapanje novog ugovora o radu. Od 1.7.2013.g. radna knjižica više nije u upotrebi, ali je poslodavac dužan u roku od tri mjeseca od navedenog datuma vratiti radne knjižice radnicima.

Postupanje poslodavca protivno gore navedenom predstavlja najteži prekršaj poslodavca, te je kažnjivo s novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna za pravnu osobu, te novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna za poslodavca fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi. Prekršaj možete prijaviti nadležnom Državnom inspektoratu. Sve informacije možete dobiti na web stranici www.inspektorat.hr

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.