Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Smanjenje plaće za već odrađeni posao

Poslodavac Vam ne može jednostrano smanjiti iznos plaće, ako niste izmijenili odredbu o plaći iz ugovora o radu na način da npr. sklopite aneks ugovora o radu (kako je od Vas i ostalih radnika zahtijevao poslodavac).

Pravnik odgovara: Smanjenje plaće za već odrađeni posao

Pitanje;

Da li poslodavac smije smanjiti plaće za mjesece koje sam već odradio?
Konkretno poslodavac je 28.6. svim zaposlenicima tvrtke ponudio anekse ugovora na minimalnu mjesečnu plaću koji bi trebali vrijediti od 01.05. do 01.08. Ja nisam pristao potpisati taj ugovor, ali poslodavac mi govori da će mi bez obzira što nisam potpisao aneks ugovora plaća za 5. i naredne mjesece biti isplaćena u minimalnom iznosu.  Da li smije to učiniti i koja su moja prava i da li imam pravo na burzu ako ne potpišem (zaposlen sam na ugovor na neodređeno gotovo 6 godina)?

Odgovor;

Osnovna plaća i dodaci na plaću je sukladno članku 13., stavku 1., točki 8. Zakona o radu jedan od bitnih uglavaka ugovora o radu. Ako plaća nije navedena ugovorom o radu, tada se za iznos plaće radnika u samom ugovoru može uputiti na odgovarajući zakon, drugi propis, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu.

S obzirom da je Vama ponuđen na sklapanje aneks ugovora o radu u kojem se navodi smanjeni iznos plaće, pretpostavka je da je Vaša plaća navedena u ugovoru o radu, a ne u nekom drugom dokumentu.

Poslodavac Vam ne može jednostrano smanjiti iznos plaće, ako niste izmijenili odredbu o plaći iz ugovora o radu na način da npr. sklopite aneks ugovora o radu (kako je od Vas i ostalih radnika zahtijevao poslodavac). Dakle, ne morate potpisati tako ponuđeni aneks, a poslodavac Vam ne smije jednostrano isplatiti smanjeni iznos plaće ako ne potpišete ponuđeni aneks. Ako poslodavac ipak isplati smanjeni iznos plaće, svoj iznos možete potraživati pomoću obračuna plaće putem Financijske Agencije (ako je obračun izračunat na osnovu punog iznosa plaće) ili možete podići tužbu protiv poslodavca, radi isplate razlike plaća.

Naknadu koju isplaćuje Hrvatski zavod za zapošljavanje ne možete primati ako ne potpišete aneks ugovora o radu, već samo ako Vam poslodavac redovito neskrivljeno otkaže ugovor o radu ili ako Vi izvanredno otkažete ugovor o radu.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.