Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Isplata plaće prije isteka otkaznog roka

Ako poslodavac od vas zahtjeva da prestanete raditi prije isteka otkaznog roka, dužan vam je isplatiti naknadu plaće za vrijeme koje niste radili te vam priznati i sva ostala prava ako ste odradili (kao npr. isplatiti i naknadu za prijevoz, topli obrok, podmiriti račun službenog mobitela i sl., ako imate koja od navedenih prava).

Pravnik odgovara: Isplata plaće prije isteka otkaznog roka

Pitanje;

Ako poslodavac odluči da ne trebam odrađivati otkazni rok, da li mi ga po zakonu MORA platiti. Kakva su mi prava ako mi ga ne želi platiti, a ne želi ni da ga odradim? Inače u firmi radim 4 godine i 10 mjeseci na neodređeno, te sam otkaz dobila kao tehnološki višak (špediter). Što se tiče otpremnine to će mi isplatiti (jedino ne znam da li će mi isplatiti samo za 4 godine ili za 4 godine i 10 mjeseci).

Odgovor;

Sukladno članku 114., stavak 4. Zakona o radu, ako radnik na zahtjev poslodavca prestane raditi prije isteka propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, poslodavac mu je dužan isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznoga roka. Dakle, ako poslodavac od Vas zahtjeva da prestanete raditi prije isteka otkaznog roka, dužan Vam je isplatiti naknadu plaće za vrijeme koje niste radili te vam priznati i sva ostala prava kao da ste radili (kao npr. isplatiti i naknadu za prijevoz, topli obrok, podmiriti račun službenog mobitela i sl., ako imate koja od navedenih prava).

Vezano za isplatu otpremnine, ako Vam je poslodavac dužan isplatiti otpremninu (samo) temeljem odredbi Zakona o radu (a ne i odredbi Vašeg ugovora o radu, pravilnika o radu, kolektivnog ugovora i sl.), tada sukladno članku 119. Zakona o radu iznos otpremnine mora biti isplaćen u iznosu od minimalno jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju ste ostvarili u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca, tj. u Vašem slučaju za navršene četiri godine rada. Međutim ako ćete na dan isteka otkaznog roka imati navršenu petu godinu rada, tada Vam je poslodavac dužan isplatiti iznos otpremnine za pet godina rada.  

U slučaju da Vam poslodavac ne isplati navedene iznose (naknadu plaće za vrijeme za koje je poslodavac od Vas zahtijevao da ne radite, te otpremninu), tada iste možete potraživati temeljem pisanog obračuna plaće (isplatne liste) koju Vam je poslodavac dužan dostaviti za svaki kalendarski mjesec unatrag. Na temelju takvog obračuna možete pokrenuti postupke temeljem Ovršnog zakona u nadležnoj poslovnici Financijske Agencije (FINE). U slučaju da Vam poslodavac ne daje takve obračune plaće, svoja potraživanja ćete morati ostvarivati tužbom kod nadležnog suda. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.