Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tko ima pravo na naknadu za nezaposlene?

Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca.

Tko ima pravo na naknadu za nezaposlene?

Pitanje;

Radio sam kod jednog poslodavca dvije godine i devet mjeseci i zbog bolesti sam dobio osobno uvjetovani otkaz. Molim vas, možete mi reći imam li pravo na naknadu za nezaposlene?

Odgovor;

Sukladno odredbama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje 9 mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba ako se prijavi Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i podnese zahtjev u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, prestanka bolovanja, odnosno rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili skrbničkog dopusta nakon prestanka radnog odnosa.

Odredbom članka 39. istog Zakona, pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca, zatim pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, zbog toga što osoba nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada, zatim zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika), kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti, te zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

Dakle, ako Vam je poslodavac uručio redoviti osobno uvjetovani otkaz, te ako zadovoljavate druge uvjete navedene u Zakonu i posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, tada ostvarujete pravo na novčanu naknadu za nezaposlene.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.