Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Zapošljavanje tijekom otkaznog roka

U slučaju da Vam je poslodavac redovito otkazao ugovor o radu iz razloga što je kod poslodavca prestala potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga, tada poslodavac, bez obzira na ukupan broj zaposlenih prilikom otkazivanja Vašeg ugovora o radu, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika.

Pravnik odgovara: Zapošljavanje tijekom otkaznog roka

Pitanje;

Dobio sam otkaz kao tehnološki višak, tijekom otkaznog roka završio sam na bolovanju koje još uvijek traje. Poslodavac je u međuvremenu izdao oglas kojim traži zaposlenika na radnom mjestu sa kojeg sam ja dobio otkaz. Ukoliko je druga osoba zaposlena na taj način, a moj otkazni rok još nije istekao imam li osnovu za tužbu protiv poslodavca?

Odgovor;

U slučaju da Vam je poslodavac redovito otkazao ugovor o radu iz razloga što je kod poslodavca prestala potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani otkaz), tada poslodavac, bez obzira na ukupan broj zaposlenih prilikom otkazivanja Vašeg ugovora o radu, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika. Ako u tom roku od šest mjeseci ipak nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga tj. Vama.

Međutim, u Vašem slučaju otkazni rok nije istekao te Vaš ugovor o radu nije prestao. Prema tome poslodavac je opravdano mogao računati da ćete raditi za vrijeme trajanja otkaznog roka. Prema tome, poslodavac je mogao zaposliti drugu osobu na istim poslovima koje Vi obavljate, ali samo dok traje Vaše bolovanje tj. do isteka otkaznog roka (dakle poslodavac ne bi smio sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme za obavljanje istih poslova s tom drugom osobom). Ako drugi radnik obavlja iste poslove kao i Vi i nakon prestanka Vašeg ugovora o radu, a da poslodavac prethodno nije Vama ponudio sklapanje ugovora o radu za iste poslove, tada je poslodavac počinio prekršaj sukladno članku 293., stavku 1., točki 22. Zakona o radu. Takav prekršaj se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 31.000,00 do 60.000,00 kuna za poslodavca pravnu osobu, odnosno novčana kazna od 4.000,00 do 6.000,00 kuna za poslodavca fizičku osobu i odgovornu osobu pravne osobe.   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.