Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Isplata plaće u slučaju izvanrednog otkazivanja ugovora o radu

U slučaju da poslodavac više mjeseci nije isplatio plaće niti doprinose iz plaće, tada možete izvanredno otkazati ugovor o radu radi osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa od strane poslodavca tj. radi ponašanja poslodavca.

Isplata plaće u slučaju izvanrednog otkazivanja ugovora o radu

Pitanje:

Nakon povratka sa rodiljnog dopusta, koji je prestao u svibnju ove godine, vratila sam se na svoje radno mjesto. Do danas mi nije isplaćena niti jedna plaća. Kolegama plaće nisu isplaćene zadnjih 7 mjeseci, račun firme je u blokadi. Saznala sam također da poslodavac već neko vrijeme ne uplaćuje mirovinsko. Zanima me koja su mi prava ako dam otkaz zbog neisplate plaća tj. da li u tom slučaju imam pravo na naknadu sa zavoda za zapošljavanje. Znam da ukoliko radnik daje otkaz nema pravo na naknadu, ali ovo je otkaz zbog neisplate plaća.

Odgovor:

Sukladno članku 39., stavku 1., točki 1. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca.

Sukladno članku 108. Zakona o radu, poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

U slučaju da kao Vama, poslodavac više mjeseci nije isplatio plaće niti doprinose iz plaće, tada možete izvanredno otkazati ugovor o radu radi osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa od strane poslodavca tj. radi ponašanja poslodavca. Otkaz mora biti u pisanom obliku te biti dostavljen poslodavcu u skladu s odredbama Zakona o radu, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu (ako poslodavac posjeduje pravilnik o radu tj. na njega se primjenjuje koji od kolektivnih ugovora).

Dakle, ako izvanredno otkažete ugovor o radu iz razloga neisplata plaća, ostvariti će pravno na isplatu naknade za nezaposlene osobe, uz preduvjet ispunjenja određenih drugih uvjeta određenih Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

U svakom slučaju, prije uručenja izvanrednog otkaza, preporučujem da se prethodno posavjetujete s predstavnikom sindikata ili odvjetnikom. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.