Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Opravdan izostanak s posla radi traženja novog zaposlenja

Za vrijeme traženja novog zaposlenja radnik se ne vodi u evidenciji kao da radi, već da je opravdano odsutan s rada radi traženja novog zaposlenja. Za to vrijeme je poslodavac dužan radniku isplatiti naknadu plaće kao da je radio navedena 4 sata.

Opravdan izostanak s posla radi traženja novog zaposlenja

Pitanje;

Da li mi možete pojasniti jednu stavku u Zakonu u radu?

Članak 114, stavka 5

Za vrijeme otkaznoga roka radnik ima pravo uz naknadu plaće biti odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja. Da li to znači da za vrijeme tih 4 sata koje sam odsutna zbog traženja novog zaposlenja mi se vodi kao da radim i za to će mi biti isplaćena plaća ili mi se tih četiri sata oduzima od satnice u evidenciji radnog vremena i neće biti isplaćeno?

Odgovor;

Odredba Zakona o radu članak 114., stavak 5. određuje da je poslodavac dužan omogućiti radniku za vrijeme trajanja otkaznog roka (bilo da je radnik ili poslodavac dao otkaz) tj. za vrijeme radnog vremena bude odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno radi traženja novog zaposlenja uz naknadu plaće radniku. Radi se o minimalnom tjednom trajanju odsustva s rada koje je poslodavac dužan omogućiti sukladno odredbama Zakona o radu, a takvo odsustvo može biti i duže, ako poslodavac odobri.

Dakle, za vrijeme takvog traženja novog zaposlenja radnik se ne vodi u evidenciji kao da radi, već da je opravdano odsutan s rada radi traženja novog zaposlenja sukladno članku 114., stavak 5. Zakona o radu. Za to vrijeme je poslodavac dužan radniku isplatiti naknadu plaće kao da je radio navedena 4 sata. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.