Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Prekid između dva ugovora o radu kod jednog poslodavca

Kada radnik s istim poslodavcem sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme tada prekid između dva ugovora o radu na određeno vrijeme mora biti kraći od dva mjeseca.

Pravnik odgovara: Prekid između dva ugovora o radu kod jednog poslodavca

Pitanje;

Nakon isteka 3 godine radnog staža zaposlenik bi automatski trebao dobiti ugovor za stalno,stupiti u stalni radni odnos. Moje pitanje glasi: Što ako je prekid u ugovoru trajao točno 2 mjeseca npr. od 1.1 do 28.02? Već od 1.3. sam bila ponovno na poslu.

Odgovor;

Sukladno odredbi članka 10., stavka 6. Zakona o radu, kada radnik s istim poslodavcem sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme tada prekid između dva ugovora o radu na određeno vrijeme (tj. isteka jednog ugovora na određeno vrijeme i početka rada temeljem novog ugovora na određeno vrijeme) mora biti kraći od dva mjeseca ako poslodavac ili radnik ne žele da se to smatra kontinuiranim radnim odnosom. Naime, ako je prekid kraći od dva mjeseca tada se smatra da nije došlo prekida između radnog odnosa sklopljenog temeljem dva uzastopna sklopljena ugovora o radu na određeno vrijeme.

U Vašem slučaju prekid između dva radna odnosa temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme je točno 2 mjeseca (jedan radni odnos temeljem ugovora je završio 1.1. dok je drugi radni odnos s istim poslodavcem započeo 1.2.). S obzirom da odredba Zakona o radu određuje da prekid mora biti kraći od 2 mjeseca tada je u Vašem slučaju ipak došlo do prekida, s obzirom da je prekid trajao točno 2 mjeseca te ste s poslodavcem mogli ponovno sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme.    

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.