Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na otpremninu nakon sporazumnog raskida ugovora

Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu.

Pravo na otpremninu nakon sporazumnog raskida ugovora

Pitanje;

Radio sam u tvrtci 7 godina i nakon proglašenja predstečajnog postupka izostala mi je isplata plaća za 2. i 3. mjesec. Idućih 5 plaća redovito mi je isplaćeno. Podnio sam sporazumni raskid radnog odnosa i pronašao novi posao. Imam li zakonsko pravo tražiti otpremninu?

Odgovor;

Sukladno članku 119. Zakona o radu, radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. Dakle, u slučaju da ste podnijeli zahtjev za sklapanjem sporazumnog raskida ugovora o radu ili ste redovito otkazali ugovor o radu tada nemate pravo na isplatu otpremnine.

Što se tiče plaća koje za dva mjeseca rada koja Vam nisu isplaćene, bivši poslodavac Vam i dalje duguje te iznose, te iste možete potraživati od bivšeg poslodavca s obzirom da se radi o prioritetnim tražbinama, kako je to definirano Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.