Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Ograničenja kod poslovno uvjetovanog otkaza

Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog.

Pravnik odgovara: Ograničenja kod poslovno uvjetovanog otkaza

Pitanje;

Zanima me da li poslodavac ima kakve obveze/ ograničenja ako radniku uruči poslovno uvjetovani otkaz (kao što je slučaj kod poslovno uvjetovanog otkaza - tehnološki višak). Naime, poslodavac mi odbija dati osobno uvjetovani otkaz iako nisam u mogućnosti dostići propisanu normu iz ugovora, a dobila sam informaciju da takvi slučajevi mogu predstavljati temelj za osobno uvjetovani otkaz, pa me zanima zašto je poslodavcu ta vrsta otkaza tako mrska, budući da bih u ovom slučaju imala pravo na naknadu za nezaposlene.

Odgovor;

Sukladno članku 107. Zakona o radu, poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju: 1) ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani otkaz), 2) ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz), ili 3) ako radnik krši obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika). Sljedeće obveze poslodavac mora poštovati pri davanju poslovno uvjetovanog i osobno uvjetovanog otkaza ako zapošljava dvadeset ili više radnika: 1) poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može zaposliti radnika na nekim drugim poslovima, 2) pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti, invalidnosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika, 3) poslovno ili osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima.

Što se tiče isplate novčane naknade za nezaposlene, člankom 39., stavak 1., točka 4. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti određeno je da nezaposleni ne ostvaruje pravno na novčanu naknadu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ako joj je radni odnos prestao zbog povrede obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika), kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanrednim otkazom).

Stoga za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za nezaposlene nije od važnosti da li Vam je ugovor o radu redovito otkazan iz osobno uvjetovanih ili poslovno uvjetovanih razloga. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.