Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Kako postupiti kod krivotvorenog potpisa na ugovoru

Krivotvoreni potpis na sklopljenom ugovoru o radu ne znači da niste bili u radnom odnosu, jer ako ste stvarno radili za tog poslodavca onda ugovor o radu nije nužan za postojanje radnog odnosa.

Pravnik odgovara: Kako postupiti kod krivotvorenog potpisa na ugovoru

Pitanje;

Radio sam kod poslodavca kojemu je tvrtka u blokadi, pa je otvorio novu i s tim su mi u referadi tvrtke potpisali novi ugovor o radu koji nikada nisam potpisao. Tek na moj zahtjev nakon 5 dana molbi da mi uruče ugovor, poslali su mi ga faksom, naravno potpisan mojim imenom i prezimenom. U međuvremenu je otvorio i treću tvrtku, ali sam ja još bio zaposlen u drugoj, i koristio pečat iste tvrtke. Zatim se dogodilo da mi je poslodavac dao "sporazumni raskid ugovora" potpisan mojim imenom i prezimenom. Naravno, ja ga nisam potpisao nego netko iz firme. Nije mi isplatio zadnju plaću za 10. mjesec, nije mi uplatio doprinose od 3. mjeseca 2013. godine, a nisam koristio ni više od pola godišnjeg odmora.

Odgovor;

Poslodavca prvenstveno možete prijaviti nadležnom državnom odvjetništvu radi krivotvorenja Vašeg potpisa, s obzirom da je postupanje poslodavca kazneno djelo. Međutim, krivotvoreni potpis na sklopljenom ugovoru o radu ne znači da niste bili u radnom odnosu, jer ako ste stvarno radili za tog poslodavca onda ugovor o radu nije nužan za postojanje radnog odnosa. Međutim, možete prijaviti poslodavca nadležnom inspektoratu da je poslodavac stupio u radni odnos s vama bez sklapanja pisanog ugovora o radu ili potvrde o sklopljenom ugovoru o radu.

Što se tiče krivotvorenog potpisa na sporazumnom raskidu, ako se utvrdi da potpis na raskidu nije Vaš, tada niti sporazumni raskid ugovora o radu nije važeći te Vaš radni odnos nije prestao.

Zbog neisplate plaća, poslodavca možete prijaviti nadležnoj inspekciji ili protiv njega podignuti kaznenu prijavu, dok zbog neiskorištavanje godišnjeg odmora poslodavca možete prijaviti nadležnoj inspekciji. Svoja ostala financijska potraživanja iz radnog odnosa protiv poslodavca možete ostvariti putem FINE, ako raspolažete obračunima plaća koje Vam nisu isplaćene ili putem nadležnog suda u parničnom postupku.

Svakako Vam preporučujem da se prethodno savjetujete sa predstavnikom sindikata ili odvjetnikom.      

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.