Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na otpremninu u slučaju potpisivanja ugovora na neodređeno vrijeme

Ako poslodavac sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme u vremenu kraćem od 3 godine te nakon toga sklapa ugovore na o radu na određeno vrijeme između kojih je prekid koji nije duži od dva mjeseca tada se istekom treće godine ugovora o radu na određeno vrijeme smatra da je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Pravo na otpremninu u slučaju potpisivanja ugovora na neodređeno vrijeme

Pitanje;

Potpisala sam ugovor početkom rujna koji mi vrijedi do 31.12.2013. Međutim, 22.12.2013 mi ističe 3 godine, te će me poslodavac primiti na neodređeno.

Danas sam dobila obavijest iz Mirovinskog da mi se status od 1.12.2013 promijenio na neodređeno, a ja nisam potpisala nikakav ugovor osim gore navedenoga koji sam dobila od 1.9.-31.12.2013. Zanima me da li bi ja trebala potpisati nekakav ugovor, ili me se automatski prima. Nije upitan produžetak ugovora, već smatram da ne vode papire uredno. U slučaju da ne potpišem ponuđeni ugovor na neodređeno, imam li pravo na burzu i na otpremninu jer ću po ugovoru raditi duže od 3 godine, ili otpremnina ide samo ako se ima ugovor na neodređeno?

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 10. Zakona o radu, ako poslodavac sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme u vremenu kraćem od 3 godine te nakon toga sklapa ugovore na o radu na određeno vrijeme između kojih je prekid koji nije duži od dva mjeseca (kao što je kod Vas slučaj) tada se istekom treće godine ugovora o radu na određeno vrijeme, ako radnik nastavlja raditi kod istog poslodavca, smatra da je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Dakle, poslodavac Vam nije dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme, već nastavljate raditi pod uvjetima kako su određeni u ugovoru na određeno vrijeme, osim u dijelu koji se odnosi na trajanje ugovora o radu .

Naravno, na prava i obveze iz Vašeg radnog odnosa se primjenjuju i drugi pravni izvori ako postoje, kao što su pravilnik o radu poslodavca i kolektivni ugovor.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.