Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Kako izračunati otpremninu nakon 37 godina rada

Ukupan iznos otpremnine koji se treba isplatiti radniku ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. No, izračun ovisi o potpisanom ugovoru o radu, kolektivnom ugovoru i pravilniku poslodavca.

Pravnik odgovara: Kako izračunati otpremninu nakon 37 godina rada

Pitanje;

Potreban mi je savjet vezan za otpremnine radniku koji je kod poslodavca proveo neprekidno 37 godina u radnom odnosu. Prema izračunu otpremnina bi trebala iznositi 36.812,29 kn, ali kako članak 119. stavak 3. ZOR-a kaže da otpremnina ne može biti veća od prosjeka 6 bruto isplaćanih plaća u 3 mjeseca prije otkaza o radu , zanima me: Ima li radnik pravo na isplatu cjelokupnoga iznosa ili je to limitirano pa ima pravo samo na 17.908,68 kn (6 x 2.984,78 kn)?

Odgovor;

Točno ste, ali i djelomično citirali stavak 3., članka 119. Zakona o radu. Naime, navedeni stavak navodi da ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine koji se treba isplatiti radniku ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. Dakle, potrebno je provjeriti radnikov ugovor o radu, pravilnik o radu poslodavca te kolektivni ugovor, ako se kolektivni ugovor primjenjuje kod poslodavca, s obzirom da navedeni dokumenti mogu regulirati i isplatu otpremnine viših iznosa. Tek tada se može donijeti zaključak koji iznos otpremnine se radniku mora isplatiti. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.