Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Rad tijekom mirovine

Sukladno odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, korisniku mirovine (umirovljeniku) koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja.

Pravnik odgovara: Rad tijekom mirovine

Pitanje;

Može li umirovljenik raditi posao koji bi se odnosio samo na prijevoz radnika na posao i s posla, te se taj posao obavljao 2 sata dnevno?

Odgovor;

Sukladno odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, korisniku mirovine (umirovljeniku) koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja. Međutim, od navedenog pravila postoje iznimke, od koji je osobito važna ona da se isplata mirovine ne obustavlja umirovljeniku koji je nastavio raditi u nepunom radnom vremenu (do polovice radnog vremena tj. najviše do 20 sati tjedno) ili koji se zaposli u nepunom radnom vremenu do polovice radnog vremena (najviše do 20 sati tjedno). Navedeno pravilo se odnosi na radni odnos, što znači da umirovljenik mora sklopiti ugovor o radu sa poslodavcem na nepuno radno vrijeme.

Uz navedeno pravilo postoje i druge iznimke kada umirovljenik može primati određene dohotke, a da ne gubi pravo na isplatu mirovine.

Dakle, ako koja sklopi ugovor o radu s poslodavcem u nepunom radnom vremenu od 10 sati tjedno neće izgubiti pravo na isplatu mirovine. Međutim, svakako preporučujem da se Vaš otac prije sklapanja ugovora o radu posavjetuje s nadležnom službom mirovinskog osiguranja, a kako bi saznao detalje pod kojim uvjetima se takav radni odnos može započeti. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.