Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Je li potrebno sklopiti aneks ugovora kod povećanja osnovice za plaću?

U slučaju da je plaća radnika određena ugovorom o radu, tada bi za promjenu iznosa plaće bilo potrebno sklopiti aneks ugovora o radu s novim iznosom plaće.

Je li potrebno sklopiti aneks ugovora kod povećanja osnovice za plaću?

Pitanje;

Ukoliko poslodavac odluči povećati osnovicu za plaću, je li obavezan raditi Aneks Ugovora o radu kojom definira tu promjenu ili može jednostavno povećati osnovicu?

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 13. Zakona o radu, podatke o plaći radnika moguće je odrediti u ugovoru o radu ili se o tim podacima može uputiti na odgovarajući zakon, drugi propis, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu. U slučaju da je plaća radnika određena ugovorom o radu, tada bi za promjenu iznosa plaće bilo potrebno sklopiti aneks ugovora o radu s novim iznosom plaće. Međutim, ako se iznos plaće radnika određuje na način da se u ugovoru o radu poziva na osnovicu koju određuje neki drugi dokument, tj. osnovicom koja je zadana npr. pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom, tada nije potrebno sklapati aneks ugovor o radu jer se izmjenom odredbe pravilnika o radu ili kolektivnog ugovora (tj. iznosa osnovice) ujedno i povećava plaća radnika.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.