Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Opravdani razlozi za izvanredni otkaz ugovora o radu

Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Opravdani razlozi za izvanredni otkaz ugovora o radu

Zaposlen sam 2 godine u privatnoj tvrtki na neodređeno vrijeme kao vozač (prvo na određeno - godinu dana, kasnije na neodređeno).

Od početka bilo je dogovoreno da će mi se plaća povećavati i to nakon probnog roka od 3 mjeseca, te nakon 6 mjeseci. U međuvremenu zbog loše financijske situacije, plaća mi nije rasla, već su mi rezani ostali primici (prijevoz), ne isplaćuju mi se prekovremeni, dnevnice i slično, a kasnije i sama plaća.

Prema ugovoru o radu imam pravo na 20 dana godišnjeg odmora koji ne mogu iskoristiti jer sam jedini vozač i nemam zamjene. Godišnji odmor od 2013. iskoristio sam 9 dana i to u periodu od mjesec dana (2 dana na godišnjem, pa dva dana radim, pa jedan dan godišnjeg, pa 3 dana radim).

Sada supruga i ja očekujemo prinovu i tražio sam unaprijed  (kako bi se mogli organizirati u firmi) od poslodavca godišnji odmor na koji imam pravo po Zakonu (za rođenje djeteta i dio starog godišnjeg), no poslodavac mi je rekao da nemam pravo na godišnji i da će mi eventualno izaći u susret pa mi dati 2 dana od starog godišnjeg i to je to, a ostalo kad neće biti posla, a što se tiče godišnjeg zbog rođenja djeteta da nemam pravo na to.

Uz sve to, moram napomenuti da iako mi u ugovoru o radu piše da mi je radno vrijeme 40 sati tjedno, radim i duže, ne isplaćuje mi se prekovremeni rad ni dnevnice ako putujem dalje od 30 km od posla, eventualno pristaje mi isplatiti dnevnicu ako prespavam na terenu.  Prisiljen sam voziti neispravan kamion, i pri tom moliti Boga da me nitko ne ulovi jer ću ja morati platiti kaznu. Unatoč usmenim upozorenjima, poslodavac ne čini ništa po pitanju ispravnosti vozila.

S obzirom da što se tiče neisplate prekovremenih, dnevnica i sl. isto događa skoro od početka moga rada u toj tvrtki, da li imam pravo na izvanredni otkaz bez obveze odrađivanja otkaznog roka?

Također me zanima, kako se mogu zaštititi od poslodavca koji je do sada sa svakim bivšim zaposlenikom završio na sudu jer ih je tužio za razne povrede i očekujem da će i meni pokušati nešto smjestiti jer sam pod njegovim pritiskom lažirao svoje radno vrijeme kako tvrtka ne bi imala problema sa inspekcijom.

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 108. Zakona o radu, poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji. Stranka ugovora o radu koja ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza.

U slučaju da Vam, kako ste opisali, poslodavac ne isplaćuje povećanu plaću za prekovremeni rad, da ste prisiljeni koristiti nesigurno sredstvo rada (neispravan kamion), da Vam poslodavac ne dopušta koristiti godišnji odmor niti plaćeni dopust zbog rođenja djeteta (na koje imate pravo temeljem odredbi Zakona o radu), tada navedeno predstavlja opravdane razloge za izvanredni otkaz ugovora o radu.

Neke od navedenih kršenja obveza iz radnog odnosa možete prijaviti i inspekciji rada i zaštite na radu.

Što se tiče tužbe poslodavca, istog ne možete spriječiti da protiv Vas podigne tužbu, čak i ako nema opravdani razlog za tužbu.

Svakako preporučujem da se prethodno savjetujete s odvjetnikom ili sindikalnim povjerenikom (ako kod Vašeg poslodavca djeluje sindikat), a kako ostvarili sva svoja prava iz radnog odnosa.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.