Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa?

U slučaju da nije došlo do prekida radnog odnosa, već do mirovanja, u skladu s tim poslodavac bi trebao u vaš radni staž računati i razdoblje prije nego što se koristili pravo na mirovanje radnog odnosa, osim ako nekim posebnim zakonskim propisom nije određeno drugačije.

Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa?

Pitanje;

U istoj firmi radila sam 25 godina, i proglašena sam tehnološkim viškom, ali imam pravo na otpremninu. Međutim problem je sljedeći: Nakon 7 godina imala sam 6 mjeseci mirovanja radnog odnosa radi njege djeteta do 3 godine starosti. Firma mi ne priznaje prvih sedam godina u neprekidni staž i računaju mi samo 18 godina nakon mirovanja. Zato ostvarujem pravo na manji otkazni rok i otpremninu (da napomenem da su me tako zakinuli i za jubilarnu nagradu). Zanime me, kakva su stvarno moja prava i kako da postupim jer u pravnoj službi kategorično tvrde da je došlo do prekida i da se ne prizna radni odnos prije mirovanja u otpremninu i otkazni rok. Malo sam istraživala i mislim da to baš i nije točno. Naime na internetu sam pronašla sljedeće:

Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama vrijeme dok radni odnos miruje uzima se kao trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca. O tome je stajalište zauzeo i Vrhovni sud RH u svojoj odluci broj Rev-1671/99 od 10. svibnja 2001., te pretežita sudska praksa županijskih i općinskih sudova. Ovakvo definiranje trajanja radnog odnosa za vrijeme neplaćenog dopusta za radnika može biti itekako važno pri ostvarivanju nekih prava (primjerice otpremnine, jubilarne nagrade i otkaznih rokova).

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 66., stavka 2. Zakona o radu, za vrijeme neplaćenog dopusta prava i obveze iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom miruju, ako zakonom nije drugačije određeno.

Dakle, u slučaju kako ste opisali nije došlo do prekida radnog odnosa, već do mirovanja, te bi u skladu s tim Vaš poslodavac trebao u Vaš radni staž računati i razdoblje prije nego što se koristili pravo na mirovanje radnog odnosa, osim ako nekim posebnim zakonskim propisom nije određeno drugačije. U staž se ne računa razdoblje koje ste proveli na mirovanju radnog odnosa.

U slučaju da Vam poslodavac odbije priznati puni radni staž, preporučujem da konzultirate predstavnika sindikata (ako kod Vašeg poslodavca djeluje sindikat) ili odvjetnika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.