Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Kada počinje teći izvanredni otkaz?

Kod izvanrednog otkaza ugovora o radu ne primjenjuju se otkazni rokovi, a otkaz ugovora o radu nastupa s danom dostave otkaza drugoj ugovornoj strani.

Pravnik odgovara: Kada počinje teći izvanredni otkaz?

Pitanje;

Zanima me, od kojeg dana počinje teći izvanredni otkaz? Od onog dana kad se podnosi ili od slijedećeg dana? Npr, ako želim odjavu 31.03.2014., da li ga poslodavcu predati 31.03. ili 28.03.?

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 108. Zakona o radu, poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. Takva vrsta otkaza zove se izvanredni otkaz ugovora o radu. Posebno je važno naglasiti da se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji. U slučaju prekoračenja navedenog roka, ugovorna strana kojoj se izvanredno otkazao ugovor o radu se može uspješno pozivati da izvanredni otkaz nije formalno valjan, bez obzira na stvarne razloge otkaza. Međutim, da li je ugovor izvanredno otkazan u roku od 15 dana odlučuje nadležni sud.

S obzirom da se kod izvanrednog otkaza ugovora o radu ne primjenjuju otkazni rokovi, otkaz ugovora o radu nastupa s danom dostave otkaza drugoj ugovornoj strani. Dakle, ako želite da zadnji radni dan bude npr. 31.3. tada izvanredni otkaz ugovora o radu morate dostaviti drugoj ugovornoj strani 31.3. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.