Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Može li poslodavac radniku naplatiti troškove edukacija i putovanja?

Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada, školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje. Zakon o radu ne spominje plaćanje takvih troškova od strane radnika ili vraćanje takvih troškova od strane radnika kada ugovor o radu prestane.

Može li poslodavac radniku naplatiti troškove edukacija i putovanja?

Pitanje;

Može li poslodavac svojem radniku koji odlazi u drugu firmu naplatiti troškove edukacija i poslovnih putovanja koje je isti imao kod poslodavaca (npr.u zadnje 2 godine)?

Da li zakon o radu podržava navedeno da poslodavci takve ili slične stavke mogu stavljati u svoje pravilnike u radu, a da sukladno tome radnik mora isto izvršiti?

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 36. Zakona o radu, poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada, školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje. Radnik je dužan, u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada, školovati se, obrazovati, osposobljavati i usavršavati se za rad. Također, prilikom promjene ili uvođenja novog načina ili organizacije rada, poslodavac je dužan, u skladu s potrebama i mogućnostima rada, omogućiti radniku osposobljavanje ili usavršavanje za rad.

Međutim, Zakon o radu ne spominje plaćanje takvih troškova od strane radnika ili vraćanje takvih troškova od strane radnika kada ugovor o radu prestane. U praksi radnik i poslodavac najčešće sklapaju dodatni sporazum u kojem se određuje da će poslodavac radniku platiti određenu edukaciju, a da se radnik obvezuje ostati zaposlen kod poslodavca određen broj godina tj. ako ugovor o radu prestane ranije da će poslodavcu vratiti dio ili cijeli iznos troškova edukacije.

Poslovna putovanja svakako ne mogu predstavljati troškove koje bi radnik morao platiti poslodavcu u slučaju prestanka ugovora o radu, iz razloga što su poslovna putovanja izvršena po nalogu poslodavca i radi poslovanja poslodavca.

Dakle, poslodavac ne može potraživati troškove edukacije od radnika paušalno, već bi bilo potrebno ustanoviti o kakvoj se edukaciji radi te da li postoji kakav poseban sporazum između poslodavca i radnika.

Pravilnikom o radu se ne može nametnuti generalna obveza radnika na plaćanje troškova edukacije i poslovnih putovanja u slučaju prestanka ugovora o radu.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.