Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Što ako se prekrše obveze iz radnog odnosa?

U slučaju kada poslodavac ili radnik osobito teško krše svoje obveze iz radnog odnosa te uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć, tada poslodavac ili radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme

Pravnik odgovara: Što ako se prekrše obveze iz radnog odnosa?

Pitanje;

Radim u tekstilnoj tvrtki kod privatnika. Radimo od 6 do 2, ali pošto su norme jako visoke tjera nas da radimo dok ne izvršimo 100% što zna biti i 12 sati. morali smo potpisati da se slažemo ako nemamo 80% da će nas ona kreditirati do minimalca pa smo joj na kraju mjeseca još ponekad dužni i do 700 kn. Dala bih otkaz, ali ne znam kako a da ipak dobijem naknadu s biroa. Ona ne daje otkaze jer zapošljava ljude s biroa zbog poticaja.

Odgovor;

U slučaju kada poslodavac ili radnik osobito teško krše svoje obveze iz radnog odnosa te uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka nastavak radnog odnosa nije moguć, tada poslodavac ili radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka. Na taj način se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Kada radnik izvanredno otkaže ugovor o radu iz razloga uzrokovanog ponašanjem poslodavca, tada sukladno članku 39. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti radnik ostvaruje pravo na novčanu naknade za nezaposlene, uz ispunjenje nekih drugih uvjeta određenih istim zakonom.

U slučaju kako ste opisali, postoje indicije da bi mogli opravdano izvanredno otkazati ugovor o radu, međutim svakako Vam savjetujem da se prethodno konzultirate s odvjetnikom ili predstavnikom sindikata.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.