Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zapošljavanje kod osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem

Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu, radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem.

Zapošljavanje kod osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem

Pitanje;

U ugovoru o radu koji je sporazumno prekinut je stajalo da "radnik ne smije 1 godinu nakon prestanka ugovora o radu zaposliti se kod druge osobe koja je u tržišnoj utakmici s poslodavcem".

Postoji li pravna osnova za ovakvu zabranu?

Odgovor;

Sukladno članku 94. Zakona o radu, poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu, radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem. Takva odredba može biti već dio ugovora o radu, ali se može kao u Vašem slučaju sklopiti i prilikom sklapanja sporazumnog prestanka ugovora o radu. Takva odredba ne smije se zaključiti za razdoblje duže od dvije godine od dana prestanka radnog odnosa, tj. ista će prestati važiti nakon najviše dvije godine od prestanka ugovora o radu bez obzira da li je ugovorena na duži rok od dvije godine.

Međutim, važno je napomenuti da takva odredba ne obvezuje radnika ako njegov cilj nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, nerazmjerno ograničava rad i napredovanje radnika. Takva odredba je ništetna (tj. smatra se kao da ne postoji) ako ju sklopi radnik koji u vrijeme sklapanja te odredbe primio plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

Dakle, uzimajući u obzir sve gore navedeno, postoji zakonska osnova za sklapanjem takve odredbe tj. za sklapanjem ugovorne zabrane natjecanja s bivšim poslodavcem.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.