Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Je li potrebno posebno najavljivati otkaz ugovora o radu?

Odredbama Zakona o radu općenito nije određeno da je potrebno posebno najavljivati otkaz ugovora o radu. Međutim, poslodavac je dužan radnika pismeno upozoriti na povredu obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze.

Je li potrebno posebno najavljivati otkaz ugovora o radu?

Pitanje;

Dobio sam otkaz u jednoj firmi nakon 15 mjeseci rada. Da ću dobiti otkaz su mi najavili 15 minuta prije kraja smjene. Jesu li mi otkaz trebali najaviti prije, i imam li pravo na nekakvu naknadu za neiskorišteni godišnji iz 2014. godine?

Odgovor;

Odredbama Zakona o radu općenito nije određeno da je potrebno posebno najavljivati otkaz ugovora o radu. Međutim, odredbom članka 111. Zakona o radu posebno je regulirano da prije redovitog otkazivanja uvjetovanog ponašanjem radnika, poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini. Također, prije redovitog ili izvanrednog otkazivanja uvjetovanog ponašanjem radnika, poslodavac je dužan omogućiti radniku da iznese svoju obranu, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da to učini.

Ako se radi o osobno uvjetovanom ili poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu, nikakva prethodna najava nije potrebna.

Ovdje je bitno naglasiti i da je poslodavac u nekim slučajevima dužan o otkazima savjetovati se s radničkim vijećem ili sindikalnim povjerenikom (ako isti djeluju kod Vašeg poslodavca).

Poslodavac Vam je dužan isplatiti naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, u iznosu koji zavisi od toga kada će Vam isteći otkazni rok. Ako će otkazni rok isteći nakon 1. srpnja, tada Vam je poslodavac dužan isplatiti cijeli neiskorišteni godišnji odmor za 2014.g., a ako će otkazni rok isteći prije 1. srpnja, tada Vam je poslodavac dužan isplatiti neiskorišteni dio godišnjeg odmora iz 2013.g. te razmjerni dio godišnjeg odmora iz 2014.g. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.