Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mora li tvrtka sa 500 zaposlenih imati predstavnika radnika u NO-u?

Zakonom o radu je propisana obveza članstva predstavnika radnika u nadzornom odboru poslodavca. Ako kod poslodavca nije utemeljemo radničko vijeće, tada je poslodavac dužan organizirati izbore.

Mora li tvrtka sa 500 zaposlenih imati predstavnika radnika u NO-u?

Pitanje; 

Zanima me da li poslodavac (d.o.o.) sa 500 zaposlenih mora imati predstavnika radnika u nadzornom odboru, a nema radničko vijeće niti su se radnici organizirali i izabrali predstavnika?

Članak 163. zor-a navodi da mora imati, ali da ga imenuju radničko vijeće ili radnici na izborima. Što ako ne postoji radničko vijeće niti su se radnici organizirali i izabrali predstavnika? Mora li poslodavac inicirati izbore za predstavnika radnika u tom slučaju?

Odgovor; 

Sukladno članku 163. Zakona o radu koje spominjete u svojem pitanju, u trgovačkom društvu u kojem se sukladno posebnom propisu utemeljuje organ koji nadzire vođenje poslova, jedan član organa društva koji nadzire vođenje poslova mora biti predstavnik radnika. Predstavnika radnika imenuje i opoziva radničko vijeće, a ako kod poslodavca nije utemeljeno radničko vijeće, predstavnika radnika između radnika zaposlenih kod poslodavca biraju i opozivaju radnici na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koje ima jednog člana. 

Dakle, Zakonom o radu je propisana obveza članstva predstavnika radnika u nadzornom odboru poslodavca. Ako kod poslodavca nije utemeljemo radničko vijeće, tada je poslodavac dužan organizirati izbore koji se provode sukladno odredbama Zakona o radu, a na kojim izborima će radnici izabrati predstavnika radnika za članstvo u nadzornom odboru. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.