Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Isplata prekovremenih sati unazad četiri godine?

Ako poslodavac uredno vodi evidenciju o radnicima, tada će radnik morati dokazivati da je radio prekovremeno.

Isplata prekovremenih sati unazad četiri godine?

Pitanje:

Imam pitanje u vezi prekovremenih sati. Imam ugovor sa fiksnom plaćom na 40 sati tjedno, ali zbog obujma posla od 1.mj 2010 godine pa do danas imam prosječno 1h dnevno prekovremenog rada. Navedeno mogu dokazati u e-mailovima.

Zanima me mogu li od poslodavaca tražiti naplatu svih tih prekovremenih sati unazad ove 4 godine te tražiti odštetu što sam za vrijeme korištenja godišnjih odmora i bolovanja također odrađivao poslove za firmu?

Odgovor:

Sukladno odredbama članka 139. Zakona o radu, potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju za pet godina, tako od svog poslodavca možete potraživati naknadu za neplaćeni prekovremeni radi koji ste ostvarili od siječnja 2010. godine. 

Međutim, potrebno je napomenuti da je poslodavac sukladno odredbama Zakona o radu dužan voditi evidenciju o radnicima koji su zaposleni kod njega, u što su uključeni i podaci o prekovremenom radu radnika. Ako poslodavac uredno vodi evidenciju o radnicima, tada će radnik morati dokazivati da je radio prekovremeno, a ako poslodavac ne vodi uredno navedenu evidenciju, tada će teret dokazivanja da nije bilo prekovremenog rada biti na poslodavcu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.