Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ugovor na određeno, istekom postaje ugovor na neodređeno!

Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena na koji je sklopljen, te nije potrebno posebno sklapati sporazumni raskid ugovora o radu na određeno vrijeme.

Ugovor na određeno, istekom postaje ugovor na neodređeno!

Pitanje;

Od ožujka ove godine radim kao čokolatijerka u manjoj tvornici čokolade. Ugovor na određeno, potpisala sam 14. ožujka. Ugovor je bio na 2 mjeseca te je istekao 14. svibnja. Nastavila sam raditi na istom radnom mjestu gdje sam i danas. Laički iz zakona iščitavam da ukoliko ostajem raditi i nakon isteka ugovora, kod istog poslodavca, da se smatra da radim na ugovor na neodređeno vrijeme, da li je to točno? 

Poslodavac najavljuje potpisivanje novog ugovora. Spominje se ugovor na određeno vrijeme? Da li je to moguće bez sporazumnog otkaza i ponovnog zapošljavanja kod istog poslodavca? Meni odgovara ugovor na neodređeno, te da li gledajući s pravne strane imam pravo tražiti isti?

Odgovor;

Ugovor o radu na određeno vrijeme reguliran je člankom 12. Zakona o radu. Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena na koji je sklopljen, te nije potrebno posebno sklapati sporazumni raskid ugovora o radu na određeno vrijeme.

U situaciji kada ostanete raditi nakon isteka sklopljenog ugovora o radu na određeno vrijeme na istom radnom mjestu tj. kod istog poslodavca, tada se primjenjuje stavak 7., članka 12. Zakona o radu, tj. ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor o radu sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme. 

U Vašoj situaciji ne morate više sklapati nikakav ugovor o radu s poslodavcem kod kojeg radite, već se sve odredbe ugovora o radu na određeno vrijeme, a koji ste sklopili 14. ožujka primjenjuju i dalje, osim odredbe o trajanju ugovora od 2 mjeseca, iz razloga što jse sada smatra da je ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.