Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravo na rad u prijevremenoj starosnoj mirovini?

Korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na mirovinsko osiguranje, isplata mirovine se obustavlja.

Pravo na rad u prijevremenoj starosnoj mirovini?

Pitanje;

Korisnik sam prijevremene starosne mirovine od 2012. godine. Da li me poslodavac može prijaviti na ugovor o radu na pola radnog vremena ili bilo koji oblik koji predstavlja radni odnos.

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 99. Zakona o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine, korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na mirovinsko osiguranje, isplata mirovine se obustavlja. 

Iznimno, mirovina se ne obustavlja: korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu  i neposredno nakon ostvarene mirovine nastavi raditi do polovice punog radnog vremena uz izmijenjeni ugovor o radu, korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena, korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, ostvarene prema prijašnjem Zakonu o mirovinskom osiguranju, korisniku invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti,

korisniku koji obavlja sezonske poslove u poljoprivredi prema propisima o poticanju zapošljavanja i drugim propisima kojima je ovo pitanje uređeno na drugačiji način, kojima je izričito određeno da se isplata mirovine ne obustavlja, te korisniku koji ostvaruje drugi dohodak, odnosno obavlja drugu djelatnost sukladno članku 17. Zakona o mirovinskom osiguranju.

Stoga korisnici prijevremene starosne mirovine ne mogu raditi temeljem ugovora o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.