Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ulazi li godišnji odmor u otkazni rok?

U slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.

Ulazi li godišnji odmor u otkazni rok?

Pitanje;

U odluci o poslovno uvjetovanom otkazu mi piše da je otkazni rok 2 mjeseca i da će mi isplatiti neiskorišteni godišnji odmor od 12 radnih dana,a ja imam cijeli godišnji odmor 24 radna dana ne iskorišten!
Da li u otkazni rok ulazi godišnji ili ne? Ako ne ulazi da li mi poslodavac mora isplatiti 2 mjeseca otkaznog roka i cijeli godišnji bez obzira što se radno mjesto zatvara?

Odgovor;

Sukladno odredbama Zakona o radu članak 82., u slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora. Naknada se određuje razmjerno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora. Razmjerni dio godišnjeg odmora se utvrđuje u trajanju od jedne dvanaestine punog godišnjeg odmora za svaki mjesec trajanja radnog odnosa u toj kalendarskoj godini do prestanka radnog odnosa. 
Godišnji odmor se ne mora koristiti za vrijeme trajanja otkaznog roka, ali ako se koristi tada godišnji odmor ne prekida tijek otkaznog roka.

Raspored godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, u skladu s odredbama kolektivnog ugovora, pravilnika o radu, ugovora o radu i Zakona o radu. Međutim, pri utvrđivanju rasporeda, moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima. 
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.