Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Koji dokumenti su potrebni za prijevremenu starosnu mirovinu?

U slučaju prijevremene starosne mirovine morate postaviti prijedlog poslodavcu za sklapanjem sporazumnog raskida ugovora o radu ili redovito otkazati svoj ugovor o radu uz primjenu ugovorenog ili zakonskog otkaznog roka.

Koji dokumenti su potrebni za prijevremenu starosnu mirovinu?

Pitanje; 

Išao bih u prijevremenu starosnu mirovinu, pitanje:

1.) Uz 'Zahtjev za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu'  kao prilog traži se i 'Odluka o prekidu ugovora o radu, odnosno dokaz o odjavi osiguranja'. 

Kako pokrenuti taj proces odlaska u mirovinu?

Dali je dovoljno poslati 'Zahtjev za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu' na HZMO i kopiju tog zahtjeva poštom poslodavcu npr. mjesec dana prije željenog roka? To bi bio ispravan postupak?

Na koga šaljem - direktoru tvrtke ili u kadrovsku, postoji li neki otkazni rok?

Odgovor;

Uz dokumente koje ste dužni dostaviti sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju i ostalim podaktima, uz Zahtjev za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu dužni ste dostaviti i sporazum/odluku o prestanku radnog odnosa. U slučaju prijevremene starosne mirovine morate postaviti prijedlog poslodavcu za sklapanjem sporazumnog raskida ugovora o radu ili redovito otkazati svoj ugovor o radu uz primjenu ugovorenog ili zakonskog otkaznog roka. U slučaju da poslodavac ne želi sklopiti sporazumni raskid ugovora tada možete redovito otkazati ugovor o radu bez obrazloženja, ali uz primjenu ugovorenog ili zakonskog otkaznog roka. Potpisani sporazum o raskidu ugovora o radu ili primjerak potpisanog redovitog otkaza ugovora o radu potrebno je priložiti uz Zahtjev za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.