Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Naplaćivanje potraživanja od FINE u slučaju neisplate plaće

Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.

Naplaćivanje potraživanja od FINE u slučaju neisplate plaće

Pitanje; 

Zanima me koja su prava radnika u slučaju davanja izvanrednog otkaza ugovora o radu zbog neisplate plaća u proteklih 8 mjeseci? 
Naime, radnik se nakon davanja otkaza, zaposlio na novom radnom mjestu, dok mu prijašnji poslodavac nakon tri mjeseca od otkaza još uvijek nije isplatio zaostale plaće?

Kako se radnik u ovome slučaju može zaštititi? Postoji li mogućnost naplaćivanja radnika preko Fine?

Odgovor;

Sukladno odredbi članka 93., stavak 2. Zakona o radu, poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknada plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.

Takav obračun predstavlja ovršnu ispravu, i radnik s takvim obračunom može pute FINE naplatiti svoje potraživanje od poslodavca, sukladno članku 209. Ovršnog zakona. 

U slučaju kada poslodavac nije izdao takav obračun plaće, naknade plaće ili otpremnine, tada svoja potraživanja možete ostvariti putem tužbe nadležnom sudu. Poslodavca također možete prijaviti nadležnoj inspekciji koja će upozoriti poslodavca na dostavljanje takvog obračuna, a slučaju da poslodavac ne postupi sukladno uputama inspekcije, poslodavca se može kazniti novčanom kaznom do iznosa od 100.000,00 kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.