Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Propis o obveznom umirovljenju nakon navršenih 67 godina života

Pravo na starosnu mirovinu od 1. siječnja 2038. ima osiguranik koji je obvezno osiguran na mirovinsko osiguranje na temelju međugeneracijske solidarnosti, kada navrši 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Propis o obveznom umirovljenju nakon navršenih 67 godina života

Pitanje;

Postoji li propis o obveznom umirovljenju nakon navršenih 67 godina života?

Odgovor:

Sukladno članku 33., stavak 3. Zakona o mirovinskom osiguranju, pravo na starosnu mirovinu od 1. siječnja 2038. ima osiguranik koji je obvezno osiguran na mirovinsko osiguranje na temelju međugeneracijske solidarnosti, kada navrši 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Pravo na starosnu mirovinu u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2030. ima osiguranik kada navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, a u razdoblju od 1. siječnja 2031. do 31. prosinca 2037. između 65 godine života  i 67 godine života, zavisno koje godine se ostvaruje pravo na starosnu mirovinu. Napominjem kako je u istom razdoblju za ženske osiguranike su određene druge godine u kojima stječu prava.

Zakon o radu određuje da Ugovor o radu prestaje kada radnik navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drugačije ne dogovore, međutim niti tada radnik ne mora ići u mirovinu, ali ostvaruje pravo na nju. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.