Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Može li poslodavac odrediti plaću u neto iznosu?

Poslodavac je dužan radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu utvrđenom propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu.

Može li poslodavac odrediti plaću u neto iznosu?

Pitanje; 

Smije li poslodavac u pravilniku o radu odrediti plaće u neto iznosu? Dakle, uzeti najnižu plaću i množiti s koeficijentom radnog mjesta i da taj iznos predstavlja neto iznos plaće? Ili je obvezan odrediti plaću u bruto iznosu?

Odgovor;

Sukladno članku 90. Zakona o radu, poslodavac je dužan radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu utvrđenom propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu. Zakon ne propisuje da se plaća mora izraziti u ugovoru o radu ili pravilniku o radu u bruto ili neto iznosu, već samo da se radi o bruto iznosu plaće u slučaju da izričito ne piše da se radi o plaći u neto iznosu.

Stoga, ako u pravilniku o radu stoji da se radi o neto iznosu plaće temeljem kojeg se izračunava koeficijent radnog mjesta, tada se i takva plaća izračunava u neto iznosu, ali se isplaćuje u bruto iznosu, tj. mora se isplatiti sa svim obračunatim doprinosima, porezima i prirezima. Također je bitno naglasiti da tako obračunata i isplaćena plaća mora biti u iznosu najmanjem kako je određeno u Zakonu o minimalnoj plaći. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.