Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Raskid ugovora o radu i zapošljavanje kod konkurencije

Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem (tj. ugovorna zabrana natjecanja).

Raskid ugovora o radu i zapošljavanje kod konkurencije

Pitanje;

Možete li mi pojasniti bih li mogao imati kakve probleme ukoliko bih promijenio firmu.

Dobio sam poslovnu ponudu od druge firme koja se bavi istom djelatnošću kao i moja dosadašnja firma, a u Ugovoru o radu mi stoji sljedeće:

"Radnik se obvezuje da će čuvati poslovne tajne poslodavca tijekom trajanja radnog odnosa i nakon raskida ovog ugovora s tim da se radnik obvezuje da se dvije godine nakon raskida ovog ugovora ne smije zaposliti kod druge pravne ili fizičke osobe koja obavlja poslove iz djelokruga poslodavca tj. koja je u tržišnoj utakmici s poslodavcem, osnovati tvrtku koja bi tržišno konkurirala poslodavcu, niti za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se takmiči s Poslodavcem".

Odgovor;

Sukladno odredbi članka 102. Zakona o radu, poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem (tj. ugovorna zabrana natjecanja).

Takva odredba ne smije se zaključiti za razdoblje duže od dvije godine od dana prestanka radnog odnosa.Također, takva odredba ne obvezuje radnika ako cilj odredbe nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se odredbom, s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, nerazmjerno ograničava rad i napredovanje radnika. Odredba je ništetna ako radnik u vrijeme sklapanja odredbe prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

S obzirom da odredbom niste ugovorili plaćanje ugovorne kazne za kršenje odredbe, tada bi poslodavac mogao tražiti naknadu štete koju bi pretrpio zbog Vašeg zapošljavanja kod njegove konkurencije. 

Svakako Vam preporučujem da se prethodno potražite savjet odvjetnika ili predstavnika sindikata, a kako bi Vam mogli pružiti cjeloviti odgovor s obzirom na sve okolnosti slučaja. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.