Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Mora li zaposlenik snositi trošak štete službenog automobila?

Radnik koji na radu ili u vezi s radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokuje štetu poslodavcu, dužan je štetu naknaditi. Dakle, u slučaju da vozilo oštetite namjerno ili iz krajnje nepažnje, dužni ste štetu nadoknaditi.

Mora li zaposlenik snositi trošak štete službenog automobila?

Pitanje; 

Radim u državnoj, zdravstvenoj ustanovi, i u sklopu posla vozim automobile u vlasništvu ustanove iako sam medicinski tehničar, a ne vozač. Nisu svi obavezni voziti jer neki niti nemaju vozačku dozvolu. Odnedavna poslodavac ne želi plaćati kasko za vozila, i svu eventualnu štetu na vozilima želi naplaćivati od nas koji vozimo.  

Molim Vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Da li on ima pravo tražiti da plaćamo svu štetu koja eventualno nastane na vozilima, ili samo u slučaju namjere i krajnje nepažnje?
2. Koja je točno definicija krajnje nepažnje i kako ju objasniti u ovom slučaju?
3. Da li on tu štetu može naplatiti uskraćivanjem djela plaće?
4. Da li ja kao radnik imam pravo odbiti voziti službeni automobil?

Odgovor;

Sukladno stavku 1., članka 107. Zakona o radu, radnik koji na radu ili u vezi s radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokuje štetu poslodavcu, dužan je štetu naknaditi. Dakle, u slučaju da vozilo oštetite namjerno ili iz krajnje nepažnje, dužni ste štetu nadoknaditi. Krajnja nepažnje je postupanje kad je štetnik u svom postupanju zanemario i onakvu pozornost koja se može i mora očekivati od svakog čovjeka prosječnih sposobnosti. Za razliku od krajnje nepažnje, obična nepažnja postoji kad štetnik ne postupa kao naročito pažljiv čovjek. u Vašem slučaju to bi značilo da se traži pažnja običnog, prosječnog vozača vozila.

U slučaju nastanka štete koja je uzrokovana namjerom ili krajnjom nepažnjom štetnika, poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekoga njezina dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće. Takvu suglasnost radnik ne može dati unaprijed tj. prije nastanka konkretnog potraživanja naknade štete. 

Što se tiče pitanja odbijanja vožnje vozila poslodavca, potrebno je proučiti Vaš ugovor o radu te interne dokument ustanove u kojoj ste zaposleni, a kako bi se dao potpun i točan odgovor na Vaše posljednje pitanje. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.