Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Stjecanje prava na puni godišnji odmor

Pravnik odgovara: Kada imate pravo na puni godišnji odmor, te što kada vas poslodavac želi zakinuti za isti.

Stjecanje prava na puni godišnji odmor

Pitanje; 

Počeo sam raditi u firmi 1.6.2014., a prije toga nisam bio u radnom odnosu. Odradio sam 6 mjeseci neprekidnog rada i prema zakonu o radu imam pravo na puni godišnji odmor za 2014., da bi mi danas u firmi rekli kako se zakon mijenjao i da imam pravo samo na razmjerni dio. Zanima me da li se zakon promijenio po tom pitanju i kako postupiti ako me žele zakinuti za godišnji odmor?

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 77., stavka 3. Zakona o radu radnik koji se prvi put zaposli stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod toga poslodavca. Članak 78., stavak 1. Zakona o radu određuje da radnik koji nije ispunio uvjet za stjecanje prava na godišnji odmor na tako propisan način, ima pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora, koji se utvrđuje u trajanju od jedne dvanaestine punog godišnjeg odmora, za svaki mjesec trajanja radnog odnosa.

Dakle, ako ste 1.6.2014. godine počeli prvi put raditi tada ste 1.12.2014. godine stekli pravo na puni godišnji odmor za 2014. godinu. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.