Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pravnik odgovara: Vrijedi li tržišno natjecanje izvan granica RH?

Zakon o radu poznaje dvije vrste zabrane natjecanja radnika s poslodavcem, i to zakonsku i ugovornu.

Pravnik odgovara: Vrijedi li tržišno natjecanje izvan granica RH?

Pitanje;

Imam  voditeljski ugovor na neodređeno i dobio sam posao u inozemstvu. Da li tržišno natjecanje s poslodavcem vrijedi i izvan RH, budući da ga imam? Rok trajanja istog nije naveden u ugovoru.

Poslodavac je naveo u ugovoru da bez pisanog odobrenja nemam pravo raditi za drugog poslodavca - nije točno naveo konkurenciju, tj. natjecanje s poslodavcem, da li se to podrazumijeva? 

Odgovor;

Zakon o radu poznaje dvije vrste zabrane natjecanja radnika s poslodavcem, i to zakonsku i ugovornu. Zakonska zabrana sprječava radnika da za vrijeme trajanja radnog odnosa s poslodavcem sklapa poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac.

Ugovorna zabrana natjecanja sprječava radnika da u razdoblju za koje se poslodavac i radnik dogovore, ali najduže 2 godine, nakon prestanka ugovora o radu zaposli kod drugog poslodavca koji je u tržišno natjecanju s poslodavcem ili da sklapa poslove iz djelatnosti koje obavlja poslodavac. Ako poslodavac posluje i izvan granica RH, tada ta obveza veže radnika i na tržištima na kojima posluje poslodavac. 

Što se tiče obveze da ne možete bez pisanoga odobrenja raditi za drugog poslodavca, nije sasvim jasno da li se to odnosi na konkurenciju poslodavca ili općenito sve druge poslodavce.    

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.