Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Trajanje otkaznog roka u slučaju otkazivanja ugovora o radu

Ako je redovito otkazivanje ugovora o radu na određeno vrijeme prije isteka ugovora predviđeno samim ugovorom, ali nije određen i otkazni rok u slučaju takvog otkaza, tada se primjenjuje trajanje otkaznih rokova sukladno odredbama Zakona o radu.

Trajanje otkaznog roka u slučaju otkazivanja ugovora o radu

Pitanje:

Želio bih redovito otkazati ugovor o radu svom poslodavcu zbog drugog posla kojeg sam našao i koji mi omogućuje bolje uvjete rada. Zanima me koliko dana iznosi otkazni rok i broje li se i neradni dani, subota i nedjelja, jer smo prijavljeni samo na pon-pet odnosno samo na 5 dana, a radimo svaku subotu što naravno nije plaćeno.

Imam ugovor na određeno vrijeme koji je počeo 23.09.2014 a završava 30.09.2015. Dakle sada radim oko 8 mjeseci. Otkazni rok nije definiran u ugovoru o radu. Na koje članke Zakona o radu se moram pozvati da bih uručio redoviti otkaz ugovora o radu?

Odgovor:

Prvenstveno je potrebno naglasiti da se ugovor o radu na određeno vrijeme može redovito otkazati samo u slučaju da je takvo otkazivanje predviđeno samim ugovorom o radu. Ako je redovito otkazivanje ugovora o radu na određeno vrijeme prije isteka ugovora predviđeno samim ugovorom, ali nije određen i otkazni rok u slučaju takvog otkaza, tada se primjenjuje trajanje otkaznih rokova sukladno odredbama Zakona o radu, i to članak 122.

S obzirom da Vaš radni odnos kod tog poslodavca traje kraće od godinu dana, u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu zakonski otkazni rok bi iznosio dva tjedna, sukladno članku 122., stavak 1., točka 1. Zakona o radu. Za redovito otkazivanje ugovora o radu nije potrebno pozivati se na članke Zakona o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.