Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Teška kršenja obveza iz radnog odnosa

U slučajevima kada poslodavac čini osobito teška kršenja obveza iz radnog odnosa, npr. neisplata više plaća ili neuplaćivanje obveznih doprinosa na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, tada radnik može izvanredno otkazati ugovor o radu, pri čemu nema otkaznog roka.

Teška kršenja obveza iz radnog odnosa

Pitanje:

Poslodavac neredovito isplaćuje odnosno ne isplaćuje plaće radnicima te uvidom u  podatke mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ne podmiruje obveze prema istim odnosno ne poštuje Ugovor o radu. Kao zaposlenik navedene tvrtke, poslodavca sam usmeno obavijestio dana 25.05.2015 te pismeno 01.06.2015. godine da sa 15.06.2015. godine dajem otkaz.

Poslodavac nakon više razgovora odbija vratiti papire odnosno odjavu te inzistira na odradi otkaznog roka prema ugovoru o radu odnosno roku od 30 dana iako mjesecima teško krši ugovor. Zbog teške financijske situacije primoran sam se zaposliti sezonski te zasnovati radni odnos s drugim poslodavcem, a odjavu ne mogu dobiti, te vas stoga molim da me savjetujete kako da reguliram svoj status.

Odgovor:

U slučajevima kada poslodavac čini osobito teška kršenja obveza iz radnog odnosa, npr. neisplata više plaća ili neuplaćivanje obveznih doprinosa na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, tada radnik može izvanredno otkazati ugovor o radu, pri čemu nema otkaznog roka već otkaz i prestanak radnog odnosa nastupa momentalno (tj. predajom pisanog izvanrednog otkaza poslodavcu).

Važno je napomenuti da se ugovor o radu izvanredno može otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za teško kršenje obveza iz radnog odnosa. U Vašem slučaju rok od 15 dana teče od dana kada ste saznali da Vam poslodavac ne uplaćuje obvezne doprinose tj. 15 dana od dana dospijeća isplate plaće. Ako ste već redovito otkazali ugovor o radu još uvijek možete i izvanredno otkazati ugovor o radu jer ste za vrijeme trajanja otkaznog roka i dalje u radnom odnosu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.