Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Odgovor pravnika: Kako naplatiti prekovremene sate od poslodavca?

Za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću.

Odgovor pravnika: Kako naplatiti prekovremene sate od poslodavca?

Pitanje; 

Radim u firmi neprekidno nešto više od 2 god. i u stalnom sam radnom odnosu. Imam jako puno prekovremenih, do sada brojim 38,5h ugrubo, neke nisam ni zapisala. Firma se odriče plaćanja prekovremenih uz opciju "vraćanja" dana. Prije sam imala neke prekovremene i dio je bio vraćen a do sada sam skupila ovu satnicu i nema vraćanja, samo se očekuje da se dođe raditi ranije, ostaje duže. Razmak između smjena odavno nije 12h, sretni smo kada je razmak 6h. Odlučila sam radi svojeg zdravlja dati otkaz nakon što iskoristim 2 tjedna godišnjeg koji nam je prvobitno bio zabranjen u komadu koristiti, ali smo to uspjeli izglasati kao radnici.

Zanima me koliko moram odrađivati otkazni rok i da li mogu na način da ne radim 38,5h vratiti svoje prekovremene, a da me poslodavac ne ošteti na neki način zbog toga? Naime jedini dokaz o prekovremenima imam svoje zapise, ali također i nadzorne kamere u dućanu i skladištu na kojima se može vidjeti koliko sam sati ostajala. Shvatila sam da svoje prekovremene neću nikada dobiti i da je to jedini način da namirim svoje sate.

Odgovor; 

Sukladno odredbi članka 92. Zakona o radu, za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću. Dakle, poslodavac Vam je dužan isplatiti povećanu plaću za prekovremeni rad bez obzira da li je takav rad evidentiran u obračunu plaće (platna lista) ili da li je poslodavac naznačio takav rad u evidenciji radnog vremena radnika. u slučaju da želite redovito otkazati ugovora o radu, to možete učiniti uz otkazni rok određen Zakonom o radu tj. uz otkazni rok u trajanju od mjeseca dana ako imate za to osobito važan razlog. 

Svoje odrađene prekovremene ne možete si "isplaćivati" na način da ne dolazite raditi bez pristanka poslodavca - naprotiv, u tom slučaju bi Vam poslodavac mogao izvanredno otkazati ugovor o radu zbog neopravdanog izostanka s posla. Svoje pravo na povećanu plaću možete ostvariti putem suda, na način da tužite svojeg poslodavca za iznose neisplaćenih povećanih plaća za prekovremeni rad, a sve temeljem svojih zapisa.    

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.