Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Bolovanje za vrijeme otkaznog roka

Otkazni rok će teći bez obzira što ćete ste na bolovanju, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili Ugovorom o radu nije određeno drukčije.

Bolovanje za vrijeme otkaznog roka

Pitanje;

Imam upit u vezi odlaska na operaciju za vrijeme otkaznog roka, a za koju je poslodavac znao da slijedi. Bez obzira na to saznanje, danom 2.10. 2015. proglašen sam tehnološkim viškom uslijed ukidanja mog radnog mjesta. Poslodavac me oslobodio dolazaka na posao tijekom otkaznog roka od 2 mjeseca, iako mi je operacija zakazana za kraj ovog mjeseca.

Moje je pitanje traje li otkazni rok bez obzira na odlazak na bolovanje radi operacije ili otkazni rok miruje dok bolovanje ne završi?

Odgovor;

Sukladno članku 121. Zakona o radu, otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu te za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, te vršenja dužnosti i prava državljana u obrani. Također, otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. 

Međutim, ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu. U slučaju da je poslodavac u otkaznom roku oslobodio radnika obveze rada, tada otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnost za rad, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

Dakle, otkazni rok će teći bez obzira što ćete biti na bolovanju, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili Vašim ugovorom o radu nije određeno drukčije. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.