Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zapošljavanje umirovljenika bez ukidanja mirovine

Sukladno odredbama članka 99. Zakona o mirovinskom osiguranju, korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja; uz dvije iznimke.

Zapošljavanje umirovljenika bez ukidanja mirovine

Pitanje; 

Vlasnik sam građevinskog obrta i htio bih zaposliti umirovljenika, ali da on nastavi primati mirovinu. Može li umirovljenik u nekom obliku raditi sa mojim zaposlenicima, a da je rad u skladu sa zakonom?

Odgovor; 

Sukladno odredbama članka 99. Zakona o mirovinskom osiguranju, korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja. Međutim, iznimno se mirovina ne obustavlja kada korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu prema člancima 33. i 180. Zakona o mirovinskom osiguranju i nastavi raditi do polovice punog radnog vremena uz izmijenjeni ugovor o radu, te korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu prema istim člancima 33. i 180. Zakona mirovinskom osiguranju i korisniku starosne mirovine koji je tu mirovinu ostvario do stupanja na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.