Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Smanjenje plaće za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu

Ako je radnikova plaća određena (tj. ugovorena) ugovorom o radu, tada se plaća može umanjiti jedino u slučaju da radnik i poslodavac sklope aneks ugovoru o radu (ili novi ugovor o radu) kojim bi suglasno utvrdili novi iznos plaće.

Smanjenje plaće za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu

Pitanje;

Suprug mi je na bolovanju 18 mjeseci, imao je nezgodu na poslu tj. ozljedu na radu i sve do sada je dobivao plaću u punom iznosu. Međutim, dobili smo obavijest kako će mu se plaća smanjiti, odnosno dobivat će 50% plaće. Ako mu je priznata ozljeda na radu i liječenje nije završeno, može li mu se plaća tek tako smanjiti?

Odgovor; 

Ako je radnikova plaća određena (tj. ugovorena) ugovorom o radu, tada se plaća može umanjiti jedino u slučaju da radnik i poslodavac sklope aneks ugovoru o radu (ili novi ugovor o radu) kojim bi suglasno utvrdili novi iznos plaće. Ako radnik ne bi pristao na nižu plaću tada poslodavac može redovito otkazati ugovor o radu, obrazložiti takav otkaz i ponuditi novi ugovor o radu s manjim iznosom plaće. Radnik tada može prihvatiti novi ugovor o radu ali ujedno može osporiti otkaz prethodnog ugovora o radu. No, u slučaju kada je radnik privremeno nesposoban za rad zbog ozljede na radu, tada poslodavac ne smije radniku redovito otkazati ugovor o radu, čak niti ako mu ponudi sklapanje novog ugovora o radu.

U slučaju da se plaća radnika određuje drugim dokumentom (npr. pravilnikom o radu poslodavca), tada poslodavac izmjenom samog pravilnika o radu (poštujući proceduru izmjene) može jednostrano smanjiti plaću radniku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.