Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Duži ostanak na radnom mjestu zbog kašnjenja

Sukladno odredbama članka 61. Zakona o radu, puno radno vrijeme ne može biti duže od 40 sati tjedno. Svaki sat radnog vremena iznad navedenih 40 sati predstavlja prekovremeni radi koji poslodavac mora platiti kroz povećanu plaću.

Duži ostanak na radnom mjestu zbog kašnjenja

Pitanje;

Molio bih tumačenje sljedeće odluke poslodavca: Redovno radno vrijeme u tvrtki za koju radim je od 8:00 do 16:00. Ukoliko zakasnim na posao, npr. dođem u 8:01, da bih nadoknadio to kašnjenje moram ostati na poslu do 16:30! Istovremeno, ako dođem na posao u 8:29, penali su isti, moram ostati do 16:30. Je li to skladu s trenutnom zakonskom regulativom? Još jedno pitanje: je li Vrhovni sud donio presudu u kojoj stoji da se i vrijeme provedeno na putu do posla i nazad računa u radno vrijeme?

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 61. Zakona o radu, puno radno vrijeme ne može biti duže od 40 sati tjedno. Svaki sat radnog vremena iznad navedenih 40 sati predstavlja prekovremeni radi koji poslodavac mora platiti kroz povećanu plaću. U vašem slučaju poslodavac je vjerojatno odredio posebnom odlukom ili pravilnikom da radnik koji ne počne raditi s početkom radnog vremena mora ostati raditi duže; međutim, način na koji je to odredio poslodavac nije u skladu s odredbama Zakona o radu, iz razloga što početak rada u 8:01 h ne može završiti u 16:30 h, već samo u 16:01 h. Svaki rad nakon 16:01 h bi mogao predstavljati prekovremeni rad radnika. 
Što se tiče vremena provedeno na putu do posla i natrag tj. da bi isto predstavljalo radno vrijeme radnika, ne postoji presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske koja bi takvo što potvrdila. Naprotiv, tako provedeno vrijeme ne predstavlja radno vrijeme.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.